BACTOCELL sertések részére

 

A Bactocell® egy koncentrált, élő tejsavtermelő baktérium-kultúra monogasztrikusok részére.

A törzs (Pediococcus acidilactici MA 18/5M) a következő különleges tulajdonságai miatt került kiválasztásra:

 • stabil és intenzív tejsavtermelő képesség
   
 • emészthetetlen cukrok tejsavvá történő átalakítása
   
 • biofilm képzése, a káros mikroorganizmusok számának csökkentése, a mikrobiális egyensúly szabályozása

 

Nedves etetés: kiváló forma, kellő odafigyeléssel!
A folyékony takarmány etetésének számos előnye van: praktikus, költséghatékony, eredményes…de a moslék adott esetben ideális környezetet teremthet nem kívánatos mikroorganizmusok számára, melyek káros hatással lehetnek a hizlalási eredményekre.
A folyékony takarmány minden egyes grammja 10.000-től 10.000.000-ig terjedő csíraszámban tartalmazhat mikroorganizmusokat: tejsav baktériumokat, élesztőket, enteropatogén kórokozókat. A víz és a gabonák szubsztrátjainak együttes jelenléte ideális feltételt jelent a fermentációhoz.

A legfőbb veszélyforrások:

 • Kórokozó baktériumok elszaporodása (enteropatogének, pl. E.coli, clostridiumok stb.), mely a hizlalási időszakban előforduló elhullások egyik legfőbb oka (enterotoxémia).
 • Az élesztőgombák és a nem kívánatos baktériumok fermentációs folyamataikkal etanolt és ecetsavat termelnek, melyek rontják a takarmány ízét, csökkentve ezáltal a takarmányfelvételt.
 • Emésztőszervi problémák megjelenése a battériáról hizlaldára történő áttelepítési időszakban.

Hogyan kontrollálható a moslék mikroflórája?
A nedves etetőrendszer higiéniája (a csöveket és a takarmányt is beleértve) alapvető fontosságú abban, hogy a hizlalási időszakban előforduló kórokozókat korlátozzuk.
Az enterobaktériumok elszaporodása okozza a legtöbb problémát ebben a periódusban.

A Bactocell® segíti a tejsavbaktériumok szaporodását, amely a tápanyagokért történő versengés, valamint a tejsav termelés révén gátolja a nemkívánatos baktériumok elszaporodását (clostridiumok, salmonellák, E.coli stb.).

Gyorsabb és biztonságosabb takarmányváltás
Hizlaldára telepítéskor, amikor a malacok a korábbi száraz takarmányról áttérnek a nedves etetési rendszerre, emésztőtraktusuknak alkalmazkodnia kell az új összetételhez. A takarmányváltást fokozatosan kell végezni, hogy az egészséges emésztés biztosított legyen.
Nagy kihívást jelent, hogy minél hamarabb elérjük a kívánt napi takarmányfelvételt, elkerülve ugyanakkor a hizlalás elején a hirtelen váltásból eredő problémákat (hasmenés, ödéma).

Javuló teljesítménymutatók
A nedves takarmányban élő nem kontrollált flóra többek között etanolt, ecetsavat, biogén aminokat termel, amelyek rontják a takarmány ízét és emészthetőségét – a Bactocell® meggátolja ezen káros anyagcseretermékek felszaporodását.
Bactocell® hatására a takarmányban lévő emészthetetlen cukrok tejsavvá alakulnak.
A nedves takarmány hosszabb ideig marad friss, lehetővé téve a kisebb, visszamaradottabb malacok számára is, hogy jó minőségű takarmányhoz jussanak. Az egyenletes takarmányfelvétel elősegíti az esetlegesen előforduló emésztőszervi, takarmányozási eredetű stressz minimalizálását, megnövelve a hízók azon képességét, hogy sikeresen megbirkózzanak az enterotoxémiával.
Mindemellett a Bactocell® elősegíti a tejsavbaktériumok megtelepedését és elszaporodását a malacok bélcsatornájában, probiotikus hatásából fakadóan további védelmet és jobb emésztést biztosít.

 • Ízletesebb takarmány, jobb étvágy
 • Jobban emészthető takarmány, javuló takarmányhasznosulás
   

Bactocell®

Engedélyszám: E1712

Törzs: Pediococcus acidilactici MA 18/5M

Koncentráció: 1*1010 CFU/g

Bekeverés: 100g/tonna késztáp (ez megfelel 1*109 CFU/takarmány kg-nak)

Kiszerelési egység: 20kg

 

 

További információkat olvashat a termék hivatalos honlapján.