Levucell SC

A Levucell® SC egy természetes, bendőspecifikus élő élesztő (Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077), melyet a Lallemand cég több mint ezer törzs közül választott ki.
A kiválasztás szempontja az volt, hogy azt a törzset találják meg, amely a szarvasmarhák speciális igényeit a legjobban kielégíti.
Az SC 1077-es törzs rendkívüli hatékonyságát a szarvasmarhatartók hamar felismerték, és az etetés során jelentkező gazdasági és állategészségügyi előnyök miatt a Levucell SC gyorsan ismertté vált világszerte.
A legjelentősebb takarmánygyártó cégek hazánkban is előszeretettel használják partnereik részére.

 

A Levucell® SC legfőbb hatásait az alábbi pontokban lehet összefoglalni:

  • Elősegíti a bendő korai kifejlődését
  • Javítja a bendő pH-t ezáltal segít a bendőacidózis megelőzésében és leküzdésében
  • Hatékonyabbá teszi a nyersrostok lebontását, javítva a takarmányhasznosulást
  • Elősegíti a hőstresszes időszak átvészelését

A bendő korai kifejődése rendkívül fontos, hiszen a fiatal állatok növekedése és későbbi egészségi állapota nagymértékben függ attól, hogy milyen gyorsan tudnak alkalmazkodni a szilárd takarmányokhoz. A Levucell SC etetésekor megfigyelhető, hogy a bendő papillák gyorsabban és nagyobbra nőnek, a bendő fala pedig ellenállóbb lesz. Ez segíti a tápanyagok felszívódását, és megelőzi a bendőacidózis okozta bendőkárosodást.

Az emelkedő pH csökkenti a bendőacidózis kialakulásának veszélyét. A Levucell SC elősegíti a tejsavbontó baktériumok szaporodását (Megasphaera elsdenii és Selonomonas ruminatum), és gátolja a tejsav termelő baktériumokat (Streptococcus bovis), ezáltal csökken a bendőben a savas pH-t okozó tejsav mennyisége.

Hatékonyabbá válik a rostemésztés azáltal, hogy a cellulózbontó baktériumok elszaporodnak. A javuló rostemésztés hatására a takarmány szárazanyagtartalma, még a nehezen lebomló rostok is, jobban hasznosulnak, így a bevitt takarmány nagyobb része válik elérhetővé a tejtermeléshez vagy a növekedéshez.

A hőstressz különböző mértékben mindig jelentkezik, amikor a környezet hőmérséklete magasabb, mint az állatok komfortzónája. (25°C fölött, számos szerző szerint már 20°C fölött) A hazai klíma az év egy nagy részében melegebb ennél. Ilyenkor csökken a szárazanyag felvétel, nő az acidózis veszélye, csökken a tejtermelés és gyakoribb az elhullás. A Levucell SC etetése segít kiküszöbölni a hőstressz okozta veszteségeket.

A Levucell SC a fentiek alapján jelentősen javítja az állatok egészségi állapotát. Ez nemcsak állatjólléti, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen csökken a gyógyszerköltség és javulnak a termelési mutatók.

Partnereink, a tejelő teheneknél a tejtermelés 4-6%-os javulásáról számolnak be, húsmarháknál pedig nem ritka a 7-15%-al nagyobb súlygyarapodás.

A Levucell SC alkalmazható minden korcsoportnál és termelési ágazatban:

Fiatal állatoknál: a bendőflóra kialakulásakor, elválasztás körüli stresszes időszakban.

Tejelő teheneknél: takarmányváltáskor és legelőre hajtáskor, gabonában gazdag takarmány etetésekor, szárazon álláskor, a laktáció első 4 hónapjában és meleg időszakban.

Húsmarháknál: takarmányhoz szoktatáskor, gabonában gazdag takarmány etetésekor.

 

 

A Levucell SC20 adagolása:         
Tejelő tehén:            
0,5g/állat/nap (10*109 egység/állat/nap)

Húsmarhák:                0,4g/állat/nap

Növendékmarhák:   0,2g/állat/nap

A termék elérhető a jelentősebb takarmánygyártóknál takarmányba, premixbe keverve, így a telepi adagolás könnyen megoldható. Abban az esetben, ha telepi szinten szeretné használni, keresse a kisebb töménységű kiszerelést.

További információkat olvashat a termék hivatalos honlapján.